top of page

- Alle kan brygge kaffe i verdensklasse

Han kaller seg selv en kaffeamatør, hadde en drøm om å bli god i landeveissykling og øver på kaffepresentasjon i bilen. Om alt går etter planen skal han representere Norge under VM i Brewers i Athen i sommer og målet er å ikke drite seg ut. Vi slo av en kaffeprat med Norgesmester i håndbrygg; Ole Kristian Bøen.

Hvem: Ole Kristian Bøen

Alder: 32

Sivilstatus: Gift med Solveig, har en datter

Jobber med: Markedsføring

Favorittkaffe: Elsker kaffe fra Panama, Etiopia er en sterk nummer to

På agendaen: VM i Brewers i Athen 2021


Det har ikke alltid være kaffe som har vært den store drømmen for den kaffeglade drammenseren. I ungdomsårene var det idrett som var drivkraften. Først fotball, senere ski og sykkel.


– Jeg hadde en drøm om å bli god til å sykle og interessen for kaffe startet ved at det ofte ble kaffestopp på langtur. Når man besøker kaffebarer rundt forbi begynner man etter hvert å oppdage forskjeller i kvalitet og smak. På den tiden jobbet jeg i Oslo og hadde kontor rett ved Mocca, så det ble en del turer dit. Siden da har interessen bare vokst seg sterkere.


- Et utrolig inkluderende miljø


Som tidligere idrettsutøver og med en stadig voksende kaffeinteresse ble konkurranselysten trigget når Ole Kristian så en Facebook-post om regionalt mesterskap i håndbrygg tilbake i 2018.


– Jeg ble nysgjerrig og meldte meg på, men kunne jo ingenting om kaffekonkurranser og regler utover det jeg hadde sett på YouTube. Det var likevel en morsom opplevelse fordi jeg ble så godt mottatt og lærte så mye.


Etter konkurransen traff Ole Kristian tidligere verdensmester i håndbrygg, Odd-Steinar Tøllefsen fra Supreme Roastworks på bakrommet.


– Odd-Steinar spurte om jeg ville smake kaffen hans og ga umiddelbart masse tips om hva jeg burde gjøre. Det var utrolig inspirerende at han som verdensmester gadd å bry seg om en amatør som meg. Fra idretten er jeg vant med at det ofte er litt spisse skuldre, spesielt i konkurransesituasjoner, men jeg opplevde at det var helt motsatt i kaffemiljøet.


En annen ting som motiverte Ole Kristian til å fortsette var tilbakemeldingene fra dommerne. I kaffekonkurranser er det nemlig dommere som bedømmer alt det du gjør og gir deg en score ut ifra hvor godt du klarer å brygge og beskrive kaffen.


Det er en hel rekke regler man må forholde seg til og for en utenforstående kan de virke litt avskrekkende, men for Ole Kristian ga reglene motivasjon til å lære mer.


Etter RM i 2018 var det etterfest på Hendrix Ibsen.


- Jeg hadde egentlig bestemt meg for at jeg ikke ville høre på hva dommerne sa. Jeg hadde jo ikke lyst til å bli slaktet, men hoveddommer Lene Klovning insisterte på at hun ville gi meg en tilbakemelding.


Det viste seg å være lurt.


- Selv om dommerne ikke har lov til å coache, lærte jeg mer av de ti minuttene enn hva jeg hadde gjort så langt i min kaffereise. Lene var veldig konkret på hva som var bra og hva jeg burde forbedre. Det motiverte meg til å melde meg på også i 2019.


En ting Lene var veldig tydelig på var at det er viktig å lese reglene. Ole Kristian tok til seg rådet og leste regelboka bedre før RM i 2019, men åpenbart ikke godt nok.


– I 2019 var jeg bedre forberedt. Jeg hadde en veldig god kaffe og jeg hadde lest reglene. Trodde jeg... Men jeg hadde ikke lest de godt nok.


Det er nemlig slik at man skal helle en bestemt mengde kaffe i koppen til dommerne. Ole Kristian helte litt for lite og røk ut.


– Akkurat da var jeg litt irritert, men igjen var tilbakemeldingene fra dommerne utrolig lærerike. Jeg husker godt Lene kom med dommerboken og omtrent slo meg i hodet. Ole; Du MÅ lese reglene.


Veien mot NM


I 2020 bestemte Ole Kristian seg for at han i hvert fall ikke skulle dumme seg ut ved å ikke lese regelboka nøye nok. Han meldte seg også på i et mentorprogram i regi av Barista School hvor deltagerne blant annet fikk lære om regler, smaking og kalibrering inn mot konkurranse.


– I fjor hadde jeg mål om å gjøre det så godt som mulig ut ifra de forutsetningene jeg hadde. Det var helt greit å ryke ut dersom andre var bedre, men jeg skulle i hvert fall ikke ryke på tullefeil.


Alle som ønsker å delta i NM må først delta i regionale mesterskap. For Ole Kristian sin del passet ikke datoen i Oslo, så han tok turen til Bergen for å konkurrere om en NM-plass.

Der møtte han blant andre Christian Nesset som er en av Norges mest erfarne baristaer med en lang merittliste fra NM.


– Det detaljnivået Christian viste i RM ga meg en liten øyeåpner. Du må være presis i smaksbeskrivelsene og bryggene må være konsistente.


Ole Kristian forteller at han egentlig ikke hadde troen på å gå videre til NM, men at han ble gledelig overrasket når dommerne annonserte han og Christian som NM-finalister.


Norgesmester


Rett før koronapandemien for alvor brøt ut i Norge var det klart for NM på Lillestrøm under Smaksmessen på Norges Varemesse.


– Det er rart å tenke på at vi sto der en uke før Norge stengte ned, men jeg tror jeg kommer til å huske de dagene på Lillestrøm resten av livet. Det var enormt mye mennesker og en fantastisk stemning.


NM foregår ved at det er to innledende runder. I den første runden får alle samme kaffe og skal bruke samme kvern, før deltakerne får tre timer til å øve. Da smaker dommerne på kaffen uten å vite hvem som har laget den.


I den neste runden skal deltagerne selv velge kaffe og de kan bruke forskjellige kverner, bryggemetoder og vann. Da skal man brygge og presentere kaffen ovenfor tre smaksdommere og en hoveddommer. De seks beste fra de to innledende rundene kommer videre til finalen.

– Jeg trodde nesten de hadde ropt opp feil navn når jeg ble annonsert som finalist, men det var vanvittig moro å stå der sammen med folk jeg både ser opp til og som kan mye mer om kaffe enn meg. Det var ekstra gøy at vi var tre fra mentorprogrammet i finalen.


– For meg var det bare en bonus å være i finalen, så jeg hadde egentlig ikke så mye nerver. Jeg visste kaffen var god og jeg følte jeg hadde kontroll på presentasjonen.


Kaffen Ole Kristian brukte var en anarobisk fermenert gesha fra Finca Hartmann i Panama, brent av tidligere verdensmester i kaffebrenning Audun Sørbotten.


– Jeg hadde faktisk bare en pose på 125 gram med meg til NM, men jeg hadde øvd litt med kaffen tidligere og følte meg helt sikker på at det var den jeg ville servere. Det hører med til historien at jeg nesten ikke fikk kaffen i tide, da Audun bor i Polen og posten tok litt lengre tid enn planlagt.



Finalen gikk knirkefritt for Ole Kristian sin del og nå var det bare å vente på dommernes vurderinger. NM-vinnerne skulle først annonseres på festen hos Espressospesialisten senere på kvelden, så nå ventet det noen spennende timer for Ole Kristian og de øvrige deltagerne.


Det tok tid før dommerne var klare og det var allerede god kok på festen. Når Marit Lynes fra SCA Norge og Norsk Kaffeinformasjon gikk opp for å annonsere vinnerne i de respektive klassene kjente jeg hjerte begynte å slå.


Deltagerne ble ropt opp fra 6. plass og oppover. – Hver gang tenkte jeg at nå er det min tur, men jeg hadde ikke den minste fantasi tenkt at jeg kom til å vinne, forteller Ole Kristian.



– Etter at jeg vant var min største bekymring om jeg klarte å kombinere pappaperm og VM-deltagelse, men det viste seg fort at vi skulle få andre ting å tenke på.


Uken etter NM ble Norge stengt ned mens verdensmesterskapet først ble utsatt og senere avlyst. Det gjorde at SCA som arrangerer konkurransene besluttet at de nasjonale vinnerne fra 2020 skulle få delta i årets VM. Om alt går etter planen skal Ole Kristian derfor representere Norge i VM i Athen i juni. Dit reiser han sammen med Adrian Berg som vant NM i baristakunst og Ingrid Aas som vant NM i cuptasting.


På spørsmål om hvordan NM-seieren har påvirket han svarer Ole Kristian følgende.


– Først og fremst har jeg lært mye og fått mange nye kontakter i kaffebransjen. Jeg lar meg fortsatt inspirere av hvor åpne folk er og hvor lett det er å komme i kontakt med folk. Det er mange folk jeg ikke har møtt fysisk, men som jeg allerede ser på som venner.


På spørsmål om hva som er målet i VM svarer han.


– Det er viktigere ting enn kaffe-VM akkurat nå, men det hadde vært gøy å få med seg den opplevelsen. Der er nivået enda høyere, så det er bare å bruke tiden godt til å øve. Målet er å gjøre en god figur


Når vi spør han om han har noen ambisjoner eller tanker om å ta kaffen til et nivå videre, er svaret klart;


-Jeg har jo aldri jobbet med kaffe, og enn så lenge så er det bare en hobby. Jeg syns det er veldig kult og jeg vil lære mer, men jeg vil også bevare lidenskapen. Akkurat nå så er det bare gøy og ikke noe press.


Avslutningsvis spør vi om han har noen råd til de som har lyst til å brygge bedre kaffe hjemme eller vurderer å bli med på en kaffekonkurranse.


– For det første tror jeg alle kan brygge kaffe i verdensklasse. Du trenger gode råvarer og litt utstyr, men det er ikke hokus pokus. Kjøp litt forskjellige bønner og test deg frem litt. Jeg tror mange som sitter på hjemmekontor i disse dager har fått øyene opp for god kaffe hjemme.


For øyeblikket er konkurransene utsatt, men oppfordringen er klar til de som vurderer å bli med.


- Jeg kan love deg at du ikke kommer til å angre om du melder deg på. Du lærer mye og uansett om du ikke har planer om å bli noe innen kaffe, er det utrolig fin læring.


Ole Kristians tips til deg som vil brygge bedre kaffe:

- Skaff deg en bra kvern. Det er kanskje den viktigste investeringen du kan gjøre og du vil merke stor forskjell på smaken sammenlignet med de billigste variantene.


- Kjøp kaffen din lokalt. Det er utrolig mange bra brennerier i Norge. Plutselig har du en dyktig kaffebrenner i nabolaget som du ikke vet om. Test de ut!

- Ikke overkompeliser ting. Bruk det utstyret du har og prøv deg litt frem. Smaker det tynt? Kvern finere. Smaker det bittert? Kvern grovere.

- Til dere som vurderer å delta i konkurranser har jeg en klar oppfordring; Les reglene! Det er ikke skummelt å delta, men det hjelper å kunne litt mer om regler enn hva jeg kunne de første gangene.

Er det noe vi har lært av Ole Kristian Bøen så er det at man trenger ikke å ha lang fartstid innen kaffebransjen for å kunne lage god kaffe. Det handler i bunn og grunn om interesse og lidenskap ❤️


bottom of page