• Anette

Linea Mini vs. GS/3 - hva er forskjellen?

Oppdatert: 26. feb. 2020

"Hva er forskjellen mellom en Linea Mini og en GS/3?" - dette spørsmålet stilles ofte, og du har kanskje lurt på dette selv? Vi skal bryte det litt ned og snakke gjennom noe av funksjonalitetene hver maskin gir deg. Enten du er en hjemmebarista som utforsker en oppgradering for lidenskapen og hobbyen din, eller du er en kaffebrenner som bruker maskinen til eksperimentering og popup-arrangementer, vil dette innlegget hjelpe deg med å komme i riktig retning.

Men først, en liten introduksjon..


La Marzocco produserer to versjoner av GS/3 — AV (auto-volumetric) og MP (manual padle), og en versjon av Linea Mini. På det mest grunnleggende er Linea Mini en helt analog maskin (EE), mens GS3 er en digital maskin som kommer i to versjoner - AV og MP.


Det er mange likheter mellom de to maskinene. De er begge håndlagde av La Marzocco i Firenze, Italia. De bruker mange av de samme materialene og delene som La Marzocco sine kommersielle espressomaskiner. Og de er begge fullverdige, profesjonelle espressomaskiner med to tanker med PID, innvendig rotasjonspumpe og utrolig kraft i steamrøret.


Begge maskinene er utrolig konsistente på tvers av alle de viktigste bryggvariablene, som virkelig lar deg fokusere på det som er viktig - smaken av kaffen. Derfra kommer det hele an på hvordan du liker å tilberede espressoen din.


La oss ta en titt på hver maskin med dette i bakhodet.

Linea Mini


Linea Mini ble lansert i 2015, og er inspirert av en av La Marzocco sine mest populære maskiner - Linea Classic. Gjennom årene har tusenvis av profesjonelle baristaer blitt trent på Linea Classic og har brukt den som hjertet og sjelen til kafeen. En sann arbeidshest.


For å si det enkelt, Linea Mini er en analog maskin laget for espressopuristen.


Tenk enkelhet.


Den brygger espresso og steamer melk til perfeksjon, uten alle konfigurasjonene og variablene på en digital maskin. Det er bare deg og maskinen ... og de eventuelle barista-ferdighetene du tar med deg til bordet. Faktisk, den eneste variabelen du kan endre på er temperatur. Det er enkelheten med denne maskinen vi liker mest med den.


Linea Mini på innsiden

Selv om det er en analog maskin med få variabler å ha kontroll over, er Linea Mini bunnsolid innvendig med digitalt PID-system, og følger de samme profesjonelle og kommersielle byggeprosessene som resten av La Marzocco sine espressomaskiner. Linea Mini bruker kun 10 minutter på å varme opp bryggetemperaturen fra du skrur den på og 15 minutter for å oppnå fult steamtrykk. Den kjører på 220V strøm, leveres med to liter vannreservoar (med et lett avtakbart lokk) og har en grunnflate på 37,7 x 35,7 x 45,3 cm. Innvendig har Linea Mini en 3,5 liter steamtank - som betyr at den har en kraftig steam som behersker større mengder med drikke. La Marzocco har selv brukt Linea Mini på store arrangementer som TED og SCA Expo, og så lenge den har vann i reservoaret, så leverer maskinen uten å miste steamtrykket.

Gruppehodet og tanken på Linea Mini er litt annerledes enn andre gruppe/tank-kombinasjoner i La Marzocco sitt sortiment. Resultatet av dette er at maskinen oppnår temperaturstabilitet og energieffektivitet på lik linje med La Marzocco sine kommersielle maskiner, men i et mye mindre format - og på kortere tid. I stedet for å varme opp hele tanken full av vann og regulere det, varmer det integrerte gruppehodet og tanken bare det vannet den trenger. Fordelen med dette er at ved å kombinere teknologien på mindre grupper med en nøyaktig og riktig innstilt PID-algoritme, skjer temperaturendringene på en Linea Mini nesten øyeblikkelig.


Som barista hjemme betyr dette bunnsolid temperaturstabilitet og steamtrykk fra brygg til brygg.


Linea Mini på utsiden

Utad er Linea Mini-kontrollene enkle å bruke, og henter designet fra tidligere versjoner av Linea Classic. For brygging av espresso bruker Linea Mini en EE-spak - spaken aktiverer en mikrobryter som kobler inn pumpen og starter bryggeprosessen - en enkel av / på-handling. Først i bryggeprosessen på Linea Mini er en to sekunders pre-infusion - så når du skyver spaken, vil espressokaken få en liten skvett vann rett før trykket bygger seg opp.


To indikatorlamper ved siden av spaken viser vannstand (blå) og oppvarming (rød). Et fast blått lys indikerer at vannstanden i reservoaret er tilstrekkelig, mens et blinkende blått lys indikerer at vann må tilføres. Hvis vannstanden synker under det nødvendige nivået under bryggeprosessen, fortsetter Linea Mini å brygge opptil 30 sekunder, så du trenger ikke å bekymre deg for at det stopper midt i brygget. Et fast rødt lys indikerer at bryggetanken er oppe i riktig temperatur, og et blinkende rødt lys betyr at bryggetanken varmes opp.


Til venstre for spak og indikatorlysene har Linea Mini en varmtvannsknapp som doserer vann på 100 grader direkte fra steamtanken. Til høyre for spaken er en matchende knott som kontrollerer steamen. Med en progressiv dampventil er steaming på Linea Mini nesten identisk med steaming på Linea Classic; kraftfull og raskt. Når du vrir på rattet, åpnes ventilen mer og mer, noe som betyr enkel og rask steamkontroll. Hvis du noen gang har steamet på en Linea Classic eller Linea PB, vil du kjenne igjen disse kontrollene. Mellom den store tanken, den progressive ventilen og steamarmen er det å steame melk på Linea Mini utrolig raskt og enkelt - og på syv sekunder har du like fløyelsmyk melk som du får på hvilken som helst kafé.

For å kontrollere temperaturen har Linea Mini et analogt temperaturhjul på venstre side av maskinen som gir mulighet for en rekkevidde på 85 - 105 grader. Hvert klikk på hjulet hever eller senker temperaturen i tanken med én grad. På grunn av det effektive tanksystemet i Linea Mini og en digital PID, skjer temperaturendringene nesten umiddelbart.


På undersiden av frontplaten, på hver side av gruppehodet er to baristalys som lyser opp spillbrettet når spaken aktiveres. Disse lysene lyser opp espressoen din, og gjør spillbrettet om til en scene som lar deg tydelig se brygget ditt og plukke opp alle visuelle signaler under hele espressobryggingsprosessen.


Rett under bryggegruppen er et magnetisk spillbrett som er både sikkert og enkelt å fjerne. Dette gjør det enkelt å få tilgang til det interne vannreservoaret. Når spillbrettet er fjernet, glir vannbeholderen ut - noe som gir en enkel påfylling uten å måtte fjerne risten på toppen av maskinen.


En kombinasjon av disse kontrollene gjør at du kan brygge espresso og steame melk på samme nivå som en kafé, med et enkelt brukergrensesnitt.